Svenska

Daniel Karlsson Trio har sedan sin albumdebut Das Taxibåt i september 2013 etablerat sig som en av de mest intressanta konstellationerna i svensk och europeisk jazz. Inte minst genom det magnifika hattricket med andra albumet Fusion for Fish, som släpptes i augusti 2014. Plattan tog hem Sveriges radios jazzkatt för årets bästa jazzgrupp 2014, Orkesterjournalens Gyllen skiva 2015 och Grammis för bästa svenska jazzalbum 2015. Öron öppnades också utomlands, deras musik belönades med fina recensioner och frekvent airplay i radio i Tyskland, Schweiz, Österrike, Belgien, Italien, Storbritannien och Irland.

Deras 2016-släpp, deras tredje album, At the Feel Free Falafel fick också mycket uppmärksamhet med gynnsamma recensioner och omfattande radiospelningar. Samma sak gäller också deras fjärde fulllängdaren Ding Dong som släpptes 2017. Ett album som gav dem sin andra nominering till en jazzgrammis. Samma år gjorde trion en fullängdskonsert i Italienska RAI3.

Deras flöde och häpnadsväckande produktion av ny musik har fortsatt med obruten kraft. 2018, fem år efter den dynamiska trions debut släpptes det femte albumet betitlat just 5 som även det får ljuda i Europas jazzradioprogram. Sjätte albumet Fuse Number Eleven som släpptes i okt 2019 är vidareutveckling av trions koncept och konstnärliga integritet. Resan fortsätter.

Sjunde albumet Sorry Boss släpptes i oktober 2023

I januari åkte Daniel till Italien för att skriva musik till ett nytt album. Utan någon speciell inspirationskälla bestämde han sig för att söka det från det dagliga livet och hur det faktiskt ser ut. En pianist och bandledares uppgifter består av pappersarbete, ansökningar, planering, köp av resor etc… Massor av kontorsarbete, alltid gjort i sista minuten, innan du når din lilla himmel på scenen. Titeln Sorry Boss kom upp under trions UK-turné hösten-22. Under några lediga dagar hyrde bandet en lägenhet på bottenvåningen i Birmingham. Redan första dagen började arbetare bila bort betong från innergården. Det outhärdliga ljudet gjorde det omöjligt att bo i lägenheten. Efter att ha pågått i några dagar började arbetarna säga: -Sorry Boss, till killarna när de gick in på gården för att nå lägenhetsdörren. De insåg ganska snart att det här är titeln på nästa album. Några månader senare efter en återhämtning av en trummisfot (medelålders män ska inte spela hockey) spelades albumet in i ett mycket rörigt vardagsrum på Runmarö. Bandledarens “mancave”.

Daniel Karlsson Trio; Daniel Karlsson, piano, Christian Spering, kontrabas, Fredrik Rundqvist, trummor och slagverk